Странице

понедељак, 11. мај 2015.

Životinje Severne i Južne Amerike

kolaz
Severna i Južna Amerika prostiru se od pustih ledenih polja Arktika do burne obale Kejp Horna, koja skreće u južni okean.
Veliki broj različitih životinja nastanio se u Severnoj i Južnoj Americi zato što ovi kontineti raspolažu veoma raznovrsnim staništima. U njih spadaju vlažne šume Amazona - najveća džungla na svetu ; spržena pustinja Atakama - najsuvlje mesto na svetu ; i talasaste nizije američkog divljeg zapada.


Rakun

Amerika je dom mnogim rekorderima među životinjama. Najveći svetski jelen, los, čest je stanovnik četinarskih šuma Kanade i severnog dela Sjedinjenih Država. Američki aligator je najveći gmizavac u Severnoj Americi.






Najveći mesojed, kodijački medved, živi na ostrvu Kodijak na Aljasci. Najveći svetski glodar, kapibara, živi u amazonskim kišnim šumama, a najveća zmija na svetu, zelena anakonda, živi u močvarama širom tropske Južne Amerike. Životinje Južne Amerike su jedinstvene na svoj način. Klimatska i vegetacijska raznovrsnost dobra su osnova i za životinjsku raznovrsnost. Neverovatne prašume basena Amazona, suva Atakama u Čileu, sneg i vulkani na planinskim vrhovima Anda obiluju životinjskim svetom. 


Jedinstvenost životinja Južne Amerike ogleda se u njihovoj prilagođenosti staništu. Lenjost životinja Južne Amerika je još jedna zajednička osobina inače vrlo retko prisutna u životinjskom carstvu. Zmijski car, jedna od najsmrtonosnijih zmija, kajman, gmizavac mesožder, gušteri poput iguana i baziliska su neki od najpoznatijih stanovnika Južne Amerike.

karakal
Mačka


Severna Amerika je treći po veličini kontinent. Uključuje Kanadu, Grenland, SAD, Meksiko, Centralnu Ameriku i ostrva u Karipskom moru. Klima i pejzaž su veoma raznovrsni a samim tim i životinjski svet. 



mapa



Нема коментара:

Постави коментар