Странице

понедељак, 11. мај 2015.

Životinje Evrope i Azije



kolaž

Evropa i Afrika su odvojene Sredozemnim morem i mada je ta vododelnica negde široka samo nekoliko milja, ova dva kontinetna se veoma razlikuju, kako u smislu klime tako i u smislu životinjskog sveta.

nilski krokodil


Evropa u stvari, uopšte nije kontinent; ona je veliko poluostrvo koje se prostire od Uralskog gorja do Atlanskog okeana na zapadnom kraju azijske kopnene mase. Afrika je nekad takođe bila spojena sa Azijom. Sada je potpuno odsečena veštačkim Sueckim kanalom, ali mnoge životinje koje se nalaze u Africi žive i u delovima Azije. Divlji svet Evrope mogao bi izgledati sasvim obično u poređenju sa mnogim drugim delovima sveta. Mnoge životinje koje su nekad tamo slobodno siktale, kao što su lavovi i medvedi, sada su istrebljene ili su veoma retke.


vatreni salamander

Afrika je, s druge strane, poznata po svom divljem svetu. Ona je dom najveće kopnene životinje, afričkog slona, kao i veliki majmuna i mnogih drugih različitih vrsta. 


mapa

Morski sisari


Pošto su osvojili kopno, neki sisari su se vratili na more. Neki, kao što su foke i morski lavovi, vode pretežno vodeni život, ali većina dolazi na kopno da rađa. Drugi su potpuno raskrstili sa zemaljskim životom. Najprilagođenija grupa morskih sisara, koja obuhvata kitove, pliskavice i delfine, spadaju u red Cetacea..

mediteranska medvedica


Slonovi i srodnici


Postoje samo dve žive vrste slonova: afrički i indijski. U izumrle vrste spadaju vunasti mamut i patuljasti slon. Iako postoje neka neslaganja među naučnicima, smatra se da su najbliži srodnici slona morske krave i mrmoti, od kojih nijedna vrsta ne liči mnogo slonovima. Međutim, sličnosti u kodovima DNK otkrivaju njihovo zajedničko poreklo.

afrički slon


Kopitari i papkari


Reč je o velikoj grupi sisara biljojeda koji se dele u dve glavne grupe u zavisnosti od toga da li imaju neparan ili paran broj prstiju na nogama. Variraju u veličini od sitnog istočnoindijskog srndaća koji je lakši od jednog kilograma do masivnih nosoroga i nilskih konja koji mogu da budu teški po nekoliko tona. Kopitari i papkari su važni za ljude budući da su pripitomljene kao radne životinje i kao životinje koje obezbeđuju hranu i odeću.


zebra

Нема коментара:

Постави коментар